Paineilmasylinterin tiivisteen vaihto

Paineilmasylinterin tiivisteen vaihto, 3d tulostettu tiiviste

Paineilmasylinterin tiivisteen vaihto - Alkutilanne

Paineilmasylinterin tiivisteen vaihto piti tehdä, koska vanha tiiviste oli hajonnut. Uusi tiiviste valmistettiin 3D tulostamalla.

Asiakkaan hiekkapuhaltimeen oli tullut vikaa. Vika johtui alkuperäisen paineilmasylinterin tiivisteen hajoamisesta. Vanha tiiviste oli hajonnut, eikä ollut enää tarpeeksi tiivis paineilmakäyttöön.

Paineilmasylinterin tarkempi malli on Metal Work ISO 6432 TP .

Uuden tiivisteen tilaaminen ulkomailta olisi kestänyt useita viikkoja, eikä postikulujen takia olisi ollut edullista tilata pelkkää tiivistettä ulkomailta asti.

Varaosan valmistus

Uusi tiiviste päätettiin valmistaa 3D tulostamalla, uuden tiivisteen materiaaliksi valittiin joustava TPU muovi. Kyseinen muovi sopii mekaaniseen käyttöön hyvin ja tämän lisäksi se kestää erinomaisesti kemikaaleja ja öljyä, jota paineilmakäytössä voi esiintyä.

Uuden paineilmaventtiilin tiivisteen valmistaminen aloitettiin mittaamalla vanhan tiivisteen mitat ja selvittämällä tiivisteen toimintaperiaate. Mittaamiseen ja toimintaperiaatteen selvittämiseen kului aikaa alle 10 minuuttia.

Löydät tarkempaa tietoa käyttämistämme 3D tulostusmateriaaleista löydät täältä.

Paineilmasylinterin tiivisteen vaihto, rikkinäinen tiiviste
Paineilmasylinterin tiiviste rikki

Varaosan koko mitattiin digitaalisella työntömitalla, näin mitat saadaan riittävän tarkasti ja todella nopeasti.

Mitattujen arvojen perusteella pystyttiin suunnittelemaan 3D mallinnus varaosasta.

Varaosa suunniteltiin tehokkaalla pilvipohjaisella Autodesk Fusion360 -ohjelmalla.

3D mallinnuksen suunnitteluun kului aikaa vain 5 minuuttia. Suunnittelun jälkeen osa oli valmis 3D tulostamista varten, kun mallinnus oli valmis se siirrettiin Slicer -ohjelmaan. Slicer lukee 3D-objektin ja muuttaa tämän .gcode tiedostoksi.

3D tulostin lukee .gcode tiedostotyyppiä ja osaa tämän perusteella tulostaa sulaa muovia oikeisiin paikkoihin ja näin muodostaa 3D tulostetun objektin.

Prosessissa on muutama työvaihe, mutta työvaiheet ovat todella nopeita käydä läpi ja lähes kokonaan automaattisesti. Nämä työvaiheetkin on käyty läpi alle muutamassa minuutissa.

Varaosan valmistus 3D tulostamalla

Varaosa valmistettiin Prusa MK3S -3D tulostimella, varaosan valmistamiseen kului aikaa alle 15 minuuttia, jonka jälkeen varaosa oli heti käyttövalmis.

Varaosa tulostettiin 0.6 millimetrin suuttimella ja tulostamiseen valittiin mekaaniset asetukset, näin tiivisteestä tulee tarpeeksi kestävä mekaaniseen käyttöön.

Paineilmasylinterin tiivisteen vaihto oli nopeasti suoritettavissa, koska varaosa suunniteltiin niin, että sovite olisi tiukka ja varaosa voidaan kiinnittää suoraan kiertämällä alkuperäisille kierteille.

3D tulostamalla valmistetun varaosan asiakas sai käyttöön jo seuraavana päivänä. Vastaavan osan tilaamiseen ulkomailta olisi kulunut aikaa useita viikkoja.

Paineilmasylinterin tiivisteen vaihto, 3d tulostettu tiiviste
3D tulostettu paineilmasylinterin tiiviste

Varaosan valmistamisen hinta ja työhön kulunut aika

3D tulostetun varaosan suunnitteluun ja valmistamiseen kului aikaa alle puoli tuntia. Käytetty tulostusmateriaali maksoi vain muutaman sentin. Työn hinta laskettiin näiden tekijöiden perusteella.

3D tulostuksen hinta on minimissään 10 € + ALV ja työ oli todella nopea tehdä, joten tästä veloitettiin vain 3D tulostus hinta.

Varaosan 3D tulostus kokonaiskustannus oli 10 € + ALV ja asiakas sai varaosan käyttöön jo seuraavana päivänä.

Jaa tämä postaus ystävillesi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *