3D tulostettu BLDC moottori – Axial Flux

3D tulostettu BLDC moottori - Axial Flux

Axial flux moottori on suunniteltu Autodesk Fusion -ohjelmalla. Osat valmistettiin 3D tulostamalla.
Projektin tarkoituksena on valmistaa harjaton sähkömoottori, joka käyttää aksiaalista magneettivuota. 
Projektissa testataan useampia eri käämintä mahdollisuuksia, ja moottorin lisätään lopuksi enkooderi parantamaan moottorin ohjaustarkkuutta.

BLDC moottori - Rakennus ja testaaminen

Käämejä tuli yhteensä 6 kappaletta, jokaiseen käämiin tehtiin 10 kierrosta kuparia. Oskilloskoopilla mitattiin vaihejännitteet, kun moottoria pyöritettiin ja jännitteet olivat oikein. Tämän jälkeen moottori oli valmis ensimmäistä testiä varten.

BLDC moottori - Testaus

BLDC moottoria pyöritettiin normaalilla BLDC säätimellä sensorittomassa -tilassa. Moottorin pyöristys onnistui hyvin ja moottori toimi kuten pitää.
Moottorista huomaa, että sen vääntömomentti on melko heikko koska käämissä on vain 10 kierrosta ja ilmarako käämin ja magneettien välillä on suuri. 
Kun kierroksia on vain 10 ja ilmarako on suuri, on myös magneettikenttä heikko eikä moottorissa ole paljoa vääntöä. Tämän sijaan moottorin kierrosnopeus on todella korkea, koska tämä johtaa siihen että moottorin tuottama BEMF jännite on myös matala, eli moottoria voidaan pyörittää todella nopeasti.

Axial flux motor V2 - Suunnitelma

Uuteen versioon muokattiin käämin rakennetta niin, että käämiin saatiin tehtyä 25 kierrosta / käämi. Aiemmassa versiossa oli vain 10 kierrosta / käämi. Korkeammalla kierrosmäärällä moottorin tulisi olla vääntävämpi ja huippu kierrosnopeuden matalampi.
Kaksi laakeria roottorin molemmille puolille, tämän pitäisi tukevoittaa rakennetta paljon.
Enkooderi ja magneetti, enkooderin avulla moottorin asentoa voidaan lukea 14 bitin tarkkuudella, enkooderi myös mahdollistaa tarkan FOC ohjaamisen.

Jaa tämä postaus ystävillesi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *